Hatékony szorongásoldás gyermekekkorban

Ne szorongj!

Ne szorongj!

Év végi hajrá az iskolában

A hatékony otthoni tanulás elengedhetetlen feltételei

2017. május 18. - KoczokMárta

Közeleg a nyári szünet, de sajnos sok a számonkérés. Nagy a nyomás ilyenkor az iskolás gyerekeken. Az év végi hajrá nekik is nehéz, de a velük élő családtagok számára is megterhelő időszak ez. A gyerekek ilyenkor fáradtabbak, ingerültebbek. Jó idő van, de nekik bent kell tanulniuk a lakásban. - Mik a hatékony tanulás elengedhetetlen feltételei? Hogyan segíthetünk izgulós gyermekünknek? Mire figyeljünk oda, hogy zökkenőmentesebb lehessen az utolsó néhány hét?

ev-vegi-hajra-neszorongj.jpg 

Mik a hatékony tanulás feltételei?

Ahhoz, hogy valaki képességeinek megfelelően teljesítsen, jó jegyeket kapjon, szüksége van néhány dologra: többek között önbizalomra, hatékony tanulási módszerekre, kíváncsiságra, tudáságyra, célokra és akaratra.

1. Önbizalom

Ha én nem hiszek abban, hogy képes vagyok valamit elérni, akkor feladtam, meghátráltam, és valószínűleg tényleg nem fog sikerülni.

Az önmagukat jobban ismerő, saját képességeikben inkább bízó gyermekek többre viszik. Ők meg tudják valósítani a céljaikat. Ismerik képességeiket, nehézségeiket és erősségeiket, és ezek alapján reálisabban mérik fel a lehetőségeiket is. Sikereiket ők nem a szerencsének tudják be, hanem a sok befektetett munkának, és képességeiknek.

2. Hatékony tanulási módszerek

Többféle tanulási stílus létezik: pl. auditív (hallás utáni), vizuális, mozgásos, impulzív, társas, mechanikus. Általában minden gyermeknek van egy-két domináns tanulási stílusa, mely megmutatja számára, hogy ő miként tud a legkönnyebben, leggyorsabban tanulni.

A különféle tanulási stílusok feltérképezése történhet online tesztek által, de kérhetjük a területileg illetékes pedagógiai szakszolgálat szakembereinek a segítségét is. Ők konkrét tanulás-módszertani tanácsadással is segíthetnek a gyermeknek.

3. Kíváncsiság, tudásvágy

A gyermekek 6 évesen úgy érkeznek az iskolába, hogy minden érdekli őket. Tele vannak kérdésekkel, szeretnék a világot megismerni, mindent tudni akarnak! Aztán van, akiben megmarad ez a tudásvágy, és van, akiből kiveszik (melynek több oka is lehet). A motiváció, az érdeklődés felkeltése és fenntartása a pedagógusok feladata, de a szülő is segíthet ebben. E nélkül nincs élményszerű és eredményes tanulás, csak egyszerű "bemagolás" és visszamondás.

Kérhetjük például, hogy mondja el a gyermek, miről tanulnak mostanában. Mi érdekli őt a legjobban, és miért? Beszélgethetünk arról is, hogy minket szülőket mi érdekelt korábban, miért és hogyan tanultunk.

4. Célok

Fontos, hogy a gyermek tudja, mit szeretne elérni. Vannak olyan intézmények, ahol a gyermekkel szerződést kötnek időről-időre, hogy milyen célokat szeretne megvalósítani. Ez segítheti őt abban, hogy magáénak érezze a kihívást, és a személyre szabott elvárásoknak megfelelhessen. Fontos, hogy a gyermek ne mások elvárásainak akarjon megfelelni (egy tanulási képességzavaros gyermekből nem biztos, hogy orvos lesz...). A célok elérése önmagában sikert jelent a gyermek számára, támogassuk, segítsük őt ebben.

5. Akarat

Talán ez a legnehezebb része a tanulásnak. Az otthoni gyakorlás, készülés. Mert ez a szabadidőből megy! És teljesen jogos, ha a gyermekek kiakadnak és lázadnak az ellen, hogy késő délután és este tanuljanak! Pláne, hogy a nagy részére néhány hét után már nem is emlékeznek.. Itt fontos, hogy megértse és elfogadja a gyermek, hogy ez egy átmeneti állapot. Most áldozatot hoz azért, hogy elérhesse a kitűzött célt. És amikor eléri, nagyon boldog és elégedett lehet magával!

 

Mit tehetünk, ha gyermekünk bátortalan, és nagyon izgul a számonkérések miatt?

Sajnos nem minden gyermek talpraesett és ügyes a számonkérések alkalmával. Van, aki már napokkal előtte izgul és fél, hogy mi lesz, ha nem sikerül. Ezek a gyermekek teljesítményszorongással küzdenek. Az iskolai teljesítmény miatti aggódás megmérgezheti a szülő-gyermek kapcsolatot is, mert szülőként látjuk, mennyire szenved a gyermekünk. Korábban már írtam arról, hogyan tesztelheted le gyermeked iskolai szorongását.

Sokszor nem vagyunk vele tisztában, hogy ez a szorongás olyan mértékű lehet, hogy a gyermek nem tudja visszaadni az otthon megtanultakat. Természetesnek vesszük, hogy a gyerek izgul. Igen ám, de az hogy mennyire izgul, az nem mindegy!

Ha a dolgozatok, számonkérések előtt nem tud aludni, ha tövig rágja a körmét, ha rosszabb jegyeket kap, mint az képességei alapján elvárható lenne - akkor érdemes segítséget kérni. Arról, hogy milyen jelei lehetnek még a gyermekkori szorongásnak, bővebben itt olvashatsz.

 

Egy hatékony tanulást és koncentrációt segítő módszer

 

Fontos tudni, hogy a gyermek nem tud órákon át koncentrálni. A tanulás, mint ahogy az iskolában, otthon is szakaszosan a leghatékonyabb. Tapasztaljátok ki, hogy a gyermeked meddig tud koncentrálni, hatékonyan figyelni. És amikor fáradtság tapasztalható, tartson szünetet. Ilyenkor jól jön egy kis mozgás, friss levegő, pici evés-ivás. Ez a kis szünet ne legyen több 10-15 percnél, mert akkor újra motiválni kell a gyermekedet, túlságosan kizökken. 

A tanulások közötti időben érdemes alkalmazni a progresszív izomrelaxáció módszerét. Könnyen elsajátítható és nagyon hatékony módszer! 

Mivel a gyakorlatokat csukott szemmel kell végezni, szülőként segíthetünk neki, amíg meg nem tanulja, mit is kell csinálni. Utána bármikor, bárhol, néhány perc alatt el tudja majd lazítani magát! Akár felelés vagy dolgozatírás előtt az iskolában is!

Próbáljátok ki!

5-10 perc izomrelaxáció

Helyezkedj el kényelmesen a széken. Hunyd be a szemed. Dőlj hátra, a lábaid legyenek egymás mellett, és a padlón támaszkodjanak. A karjaidat hagyd magad mellett lógni, vagy tedd a combodra. 

Most egymás után megfeszítjük és ellazítjuk az összes izmunkat...

A jobb karral kezdjük. Szorítsd ökölbe a jobb kezedet, és feszítsd meg jó erősen az egész jobb karodat. Feszítsd, ahogy csak bírod. Most engedd el a jobb karodat, és kezedet. Lazítsd el teljesen. Szorítsd újra ökölbe a jobb kezedet, feszítsd meg a jobb karodat. Most még erősebben próbáld! Ez az! Nagyon ügyes vagy! ... Engedd el a szorítást, lazítsd el az egész jobb karodat.

Most a bal kezedet szorítsd ökölbe, és feszítsd meg az egész bal karodat, amilyen erősen csak tudod! Ez az! .. Engedd el a bal kezedet, lazítsd el a karodat. Most újra feszítsd meg az egész bal karodat, jó erősen szorítsd ökölbe a bal kezedet. Szorítsd, ahogy csak tudod. .. Kiengedheted a bal karodat. Lazítsd el teljesen. 

Karjaid lazák, kellemesen elfáradtak.

Most a jobb lábadat feszítsd meg. Próbáld meg ökölbe szorítani a lábujjaidat! Az egész lábadat feszítsd meg! Nagyon jó! Ügyes vagy! Kiengedheted a jobb lábadat. Lazítsd el a lábadat, a lábfejedet, a lábujjaidat. Megint feszítsd meg a jobb lábadat, jobb lábfejedet. És tartsd megfeszítve!.. Ez az! Kiengedheted, ellazíthatod a jobb lábadat.

Most a bal lábat feszítsd meg. Szorítsd ökölbe a bal lábujjaidat! Feszüljön az egész bal lábad! Nagyon jó! Ellazíthatod a bal lábadat. Lazítsd el a lábfejedet és a lábujjaidat is. Még egyszer feszítsd meg a bal lábadat, amilyen erősen csak tudod! Feszítsd! Ez az! Ellazíthatod a bal lábadat. Lazítsd el a lábfejedet, lábujjaidat.

A lábaid lazák, kellemesen elfáradtak.

Most az arcizmokat feszítjük meg. Csinálj annyi ráncot az arcodra, homlokodra, amennyit csak bírsz! Mozgasd meg egy kicsit az orrodat is! Nagyon jó! Lazítsd el az arcizmokat, simítsd ki teljesen az arcodat. Most a nevetőizmokat feszítsd meg! Mosolyogj! Gondolj valami jóra közben! ..Ez az, nagyon ügyes vagy! Ellazíthatod az arcodat, simítsd ki, egy ránc se legyen rajta. Az arcod nyugodt és laza.

Most már minden izmot megfeszítettünk és ellazítottunk, de ha érzel még valahol feszültséget a testedben, akkor képzeld el, hogy az kezeiden és lábaidon keresztül kiszáll a testedből...

(a szerző relaxációs terapeuta)

 

A feszítést érdemes min. 3 másodpercig kitartani, közben a levegőt bent tartani. Amikor ellazítjuk az izmokat, akkor fújjuk ki a levegőt is, szép lassan.

A relaxáció hosszabbá és intenzívebbé tehető, ha nem kétszer hanem háromszor feszítjük meg a testrészeket! A végén pedig hagyhatunk néhány percet, amit pihenéssel tölt a gyermek, miközben valami nagyon jóra gondol!

 

Ha szeretnél többet megtudni a gyermekkori szorongásról és a hatékony szorongásoldási módszerekről, akkor töltsd le most az ajándék e-könyvet!

 Ne maradj le, kövess a facebook-on is!

 

fotó: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://neszorongj.blog.hu/api/trackback/id/tr7412518695

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

RonIQa 2017.05.20. 20:03:34

SZÖRNYŰ, hogy erről a gyerekkínzásról blogot kell írni. Mintha természetes állapot lenne, hogy a gyereknek szorongani kell az iskolai számonkéréstől.
Mintha természetes lenne, hogy egyáltalán "számonkérés" van az iskolában.
süti beállítások módosítása