Hatékony szorongásoldás gyermekekkorban

Ne szorongj!

Ne szorongj!

Mit adjunk karácsonyra a gyereknek?

2017. december 05. - KoczokMárta

lany-ajandek-karacsonyra-gyereknek-neszorongj.jpg

Közelegnek az ünnepek. Hetek óta futnak a karácsonyi reklámok, akciók, felhívások. Persze gyermeked is gyűjti, sőt listába szedi, mit is szeretne karácsonyra. Nehéz azonban évről évre jó ajándékot választani. - Mi alapján válasszunk? Mit adjunk karácsonyra a gyerekeknek?- tanácsadó szakpszichológus ötletei.

 

"Mit kaptál tavaly karácsonyra?" -kérdezem egy kamasz fiútól, abban reménykedve, hogy pontosan emlékszik, kitől mit kapott szülinapjára, névnapjára vagy épp karácsonyra...

"Lámpabúrát" - mondja csalódottan, "Ja, meg zoknit!" - kicsit vidámabban, mert annak örült.

Szegény, gondolom magamban. Mert nem feltétlenül a pénztárca határozza meg, hogy ki mit kap, hanem a szív és az agy.

Hogy miért mondom mindezt? Mert nem könnyű a gyereknek ajándékot venni, hiszen nem is biztos, hogy annak örülne a legjobban, amit a listára írt. A megfelelő ajándékválasztásnál mindenképp vegyük figyelembe, hogy ő mit szeretne, de a legfontosabb kérdés, hogy mi ismerjük-e a gyermekünket. Tudjuk-e mi érdekli? Mire vágyik? Miben ügyes? Enélkül lehetetlen örömet szerezni!

 

Miért fontos egyáltalán az ajándék karácsonyra a gyereknek?

Először is azt tisztázzuk, miért vannak az ünnepek. Az ünnepek, és az ahogyan ezeket ünnepeljük, a családi rituálék részét képezik. Fontos események a gyermek életében, aki pici korától kezdve a csodákat várja, mindenben az örömöt keresi. Ha egy gyermek úgy nő fel, hogy nem ünnepeljük meg a születésnapját, vagy a karácsonyt, ő lelkileg szegény lesz, sem adni, sem kapni nem tanul meg.

Felnőttként is milyen rosszul esik, ha valaki elfeledkezik a születés-, vagy névnapunkról. Gondoljunk bele, milyen csalódott az a gyermek, aki nem kap tortát vagy valami apró meglepetést. Mert itt, még egyszer hangsúlyozom, nem a pénz a lényeg, hanem a szándék, hogy örömet okozzunk a másiknak.

Azért fontos tehát az ajándék karácsonyra a gyereknek (és más családtagoknak), mert ezzel azt üzenjük, hogy szeretjük, fontos nekünk, gondoltunk rá.

Oké, akkor most azt már tudjuk, miért fontos általában az ajándék karácsonyra a gyermeknek. De vajon melyik ajándék a jó? Mi alapján válasszunk?

 

Mi a jó ajándék karácsonyra a gyermeknek?

Ahogy a bevezetőben is említettem, akkor tudsz jó ajándékot választani a gyermekednek, ha ismered őt. Ha tudod, mit szeret, mi érdekli, miben jó.

Könnyebb dolgunk van, azokkal a gyerkőcökkel, akik tudják, mit akarnak. Ám én ilyen esetben is azt gondolom, hogy mindig legyen a vágyott tárgy mellett egy-egy meglepetés, mert igazán nagy örömet az okozhat.

Ha a gyermek mindig azt kapja, amit akar, akkor az ajándéklisták készítése egyre hosszabbá válik, és egyre izgatottabb a gyermek, hogy biztosan felírt-e mindent, amit szeretett volna. Aztán jön a csalódás, ha mégsem azt kapja, mert nem volt rá pénzünk, vagy mert mi mást gondoltunk... Megint az a fránya csalódottság-érzés.

Jó, ha játékossá tesszük ezt a fajta ötletgyűjtést. Év közben, akár már nyáron el lehet kezdeni. Bármikor megemlíti a gyermek, hogy ezt vagy azt szeretne, akkor azt mondhatjuk neki, hogy most nem tudjuk megvenni, de ha szeretné, üzenünk a Mikulásnak, vagy Jézuskának, hogy hozzon ilyet. A gyerekek ettől megnyugszanak, és a boltban kialakuló hiszti erejét is csökkenthetjük ezáltal. Mi pedig utána mindenképp jegyezzük fel valahova a kívánságot, hisz mi lesz akkor ha a Mikulás vagy a Jézuska mégsem a vágyott játékot hozza?!

A gyermek nem felejt! Számára nagyon fontosak érzelmileg ezek a dolgok, nem úgy mint a felnőttek számára. Mi hazamegyünk, és már el is felejtjük. Örülünk, hogy megúsztuk nagyobb hiszti nélkül. A gyerek azonban elraktározza magában, várakozik, vágyakozik és remél. Ettől tud olyan megható lenni, ahogy aztán örülnek a kis Mikulás-csomagjuknak, vagy ahogy bontják a karácsonyfa alatt az ajándékokat...

 

Mit vegyünk a gyermeknek?

Fontos szempont az ajándékválasztásnál az életkori sajátosságok figyelembe vétele. Ma már sok áruházban, és az interneten is kereshetünk életkor és nem szerint játékokat. Én, személy szerint nem szeretem a nem szerinti válogatást, de tudom, hogy vannak nagyon lányos lányok, és nagyon fiús fiúk, akiknek így sokkal könnyebb ajándékot találni. De fontosnak tartom, hogy ha szeretnének, a fiúk is babázzanak és a lányok is építsenek, vagy autózzanak (nagyon leegyszerűsítve a dolgot).

Nézzük meg életkori felbontásban mit adjunk karácsonyra a gyermekeknek!

0-1 éves kor

Egy kisbabának még nincsenek tárgyakra vonatkozó vágyai, kívánságlistái. 1 éves korig néhány rágcsálható játékon kívül, anyára, a velük való foglalkozásra van szükségük, és a mozgás- és értelmi fejlődésükhöz szükséges környezetre, ingerekre. Láthatjuk, hogy az 1 éves hiába kap zenélő autót, 1 perc múlva már nem érdekli, és mással kezd foglalkozni. Számukra az az ajándék, ahogy a szülők és családtagok velük foglalkoznak, játszanak, mesélnek, szeretnek. Ezért nyugodtan kaphat bármilyen "hasznos" ajándékot: babatányért, csőrös poharat, ruhát, bébi fogkefét! 

1,5-3 éves kor

Amikor a gyermek már biztonsággal jár, nagyon érdekli minden, ami mozog. Ebben az életkorban imádják a gyerekek a labdákat, a hintát, kis motort. Húzzák maguk után a kis gurulós kocsit, vagy a csigát. Az a jó, ha zörög, csörög, ha lehet bele pakolni. Ebben az életkorban a gyerekek felfedeznek, minden érdekli őket. Arra azonban nagyon vigyázzunk, hogy sok mindent a szájukba vesznek. Ne adjunk 3 éves kor feletti játékokat neki, ha apró darabjait lenyelheti! A fa építőkockák azért nagyon jók, mert azt egymásmellé vagy egymásra lehet pakolni, ez sikerélményt ad, és le lehet rombolni, ami meg jó hangos! Imádják!

3-5 éves kor

3 éves kortól óvodás lesz gyermekünk. Kinyílik számára a világ ekkor, ha korábban nem járt bölcsibe. Hihetetlen fejlődés veszi kezdetét. Elkezdik érdekelni a rövid (sok kép, kevés szöveg) mesék, dalok, a festés, gyurmázás, kirakók. Nagyon jó ötlet ilyenkor a mesekönyv, a gyurma. Fontos, hogy nem akkor fejlődik a gyermek kézügyessége és értelme, ha kész játékokat veszünk neki. Ő hadd találhassa ki, miből mi legyen, mi pedig segítsünk neki. Jópofa dolog formákkal, eszközökkel kivágni a gyurmát, de sokkal hasznosabb ha ő gyúrja, ő csippenti a kis ujjaival, ha ő ragasztja oda, formázza olyanra, amilyenre akarja. Így fejlődik a képzelete, a kézügyessége, a finommotorikája. Kirakóból a 9-12 darabosat ajánlom. A kockakirakó is nagyon hasznos, eleinte segíteni kell nekik a megfelelő oldalak kiforgatásában. A dominó és a memóriakártyák is hasznosak, érdekesek lehetnek számára. A memória kártyát egyelőre felfordítva, párkeresőként használjuk, mikor már ügyesebb, 3 párral, majd többel kipróbálhatjuk lefordítva is! A diavetítés régi klasszikus, de ez a korosztály nagyon kedveli. És a megunhatatlan építőjátékok is kellenek ám! A duplo a legjobb, szerintem (de kommentben írd meg, ha Nektek valami más kedvencetek van!) No, és persze mindig örülnek a cuki plüssnek, az autóknak, babáknak..

5-7 éves kor

Egy 5 éves már komoly kis gyermek. Van véleménye, tudja, melyik pólót szeretné felvenni, van kedven meséje, játéka. Nem véletlenül esik erre az időszakra az iskolaérettség időszaka (az iskolaérettségről bővebben itt olvashatsz). Ilyenkor már betartja a szabályokat, jókat lehet vele kártyázni, társasozni. A könyvek közül az ismeretterjesztők, de akár az életkorának megfelelő regények is lekötik (pl. Berg Judit: Lengemesék, Rumini - Ti mit olvastok az 5-7 éves gyermekeddel? Írd meg kommentben!) A játékos színezőkfoglalkoztatók is érdekelhetik, ha sikerül olyan témájút találni, amit szeret. Megunhatatlan és fantasztikus játék a lego. Minden korosztály számára kínál csomagokat. Nagyon kreatív és jól használható játék éveken keresztül. 

8-10 éves kor

2. osztálytól a gyermekek számára fontos, hogy a kortársaik mivel játszanak. Bejön a képbe egy sor olyan játék, amit esetleg a mi családunk nem tart fontosnak, vagy jónak, de a gyermek mégis vágyik rá, mert a többieknek olyan van. Ilyenkor érdemes átbeszélni a dolgokat. Ha teljesen ellenezzük, akkor végül ne vegyünk neki mégis olyat. Legyünk következetesek. Ha viszont bizonyos feltételekkel belemegyünk, akkor annak a szabályait tisztázzuk, hogyan is játszhat ezzel. Gondolok most például a tablet-re, okostelefon-ra. Sok gyermeknek van már ebben az életkorban. Lehet a miénknek is, de beszéljük meg a használatával kapcsolatos fontos dolgokat! És még kell a játék, sok! De jöhet komolyabb, menő dolog is, mint a roller, görkori, gördeszka.

10-12 éves kor

Az ún. kiskamaszkorban a gyermekek feszültebbek, izgágábbak, nehezebben kezelhetőek lehetnek. Ez természetes. De ilyenkor jó, ha van egy napló, amit írogathat, vagy havi bérletet kap egy számára fontos foglalkozásra/edzésre. jó, ha támogatjuk önállósodását. De ne felejtsük el, a 10-12, sőt még a 14-15 éves is gyerek! Hiába vannak nagyfiús/nagylányos igényei, ő igazából gyerek még, és imád játszani. Térképezzük fel, mi érdekli, mik a hobbijai, mire lenne szüksége. Nem baj, ha kicsit bevonjuk a készülődésbe, ötletelésbe. Nekik még nagy igényük van, hogy velük játszunk. 

12-14 éves kor

Az általános iskola 7-8. osztályára egészen megváltozhatnak gyerekeink. A mai tinik nagy része csak a telefonját nyomkodja egész nap, otthon is a neten lóg. Igyekezzünk ezt ellensúlyozni azzal, hogy a gyermek számára elérhetővé tesszük a mozgást, és a társas élményeket. Nehéz a kamasszal, mert ő már sokszor kiszámíthatatlan, de mégis fontos, hogy tudja, szeretjük és mellette állunk mindenben. Mire vágyik ma egy kamasz gyermek? Írd meg kommentben! Te mit adsz neki karácsonyra?

 

Életkori sajátosságok mellett természetesen szempont, hogy a gyermeket mi érdekli. A hobbik, érdeklődési körök nagy segítséget nyújtanak az ajándékozásban. De ne mindig és ne csak olyan dolgokat kapjon, ami tudjuk, hogy a kedcence! Például, ha a gyerkőc odavan a star wars-ért , de még csak 6 éves, azt gondolom, érthető, hogy ne vegyünk meg neki mindent, ami star wars-os...! (Nem életkorának megfelelő tartalmak veszélyeiről itt írtam bővebben.)

 

Ha kevés a pénzünk mit adjunk?

Milyen szülő az, aki nem tudja megengedni magának, hogy okostelefont, tabletet, vagy beszélő macit vegyen a gyerekének!? A válaszom: jó! Nem attól jó egy szülő, hogy drága ajándékokat ad a gyermekének. Sőt! Sok olyan gyermek van, akinek a családja anyagilag bármit megengedhet, mégis a gyerek magányos, érzelmileg elhanyagolt. Mert lehet, hogy megkapja a legdrágább okostelefont, de sosem vacsorázik együtt a család, vagy sosem kérdezik meg tőle, hogy mi érdekli, mit szeretne..

A jó szülő törődik a gyermekével, szereti és lehetőségeihez mérten ellátja. Az érzelmi, lelki gazdagság azonban a legszegényebb vagy a legádázabb élethelyzetet is felülírhatja. Gondoljunk csak a háborúk idején gyermekeiknek mesélő szülőkre, nagyszülőkre. Sokkal többet ér egy meleg ölelés, az őszinte mosoly, mint egy okostelefon. Hosszútávon a gyermek a lelki, érzelmi táplálékból él, a többi csak üres semmiség, ami tönkre megy, elhasználódik, eldobjuk, újat veszünk. Az önfeledt, boldog együttlétek, az egymás félszavakból értése, az összekacsintások, a sírós-nevetős ölelések- azok az élmények, amelyek pénzért nem megvásárolhatók! A kreativitás sem kerül semmibe, bármi lehet ajándék (egy kavics is akár, némi festékkel kiszínezve...)!

 

lany-diy-ajandek-karacsonyra-gyereknek.jpg

Vonjuk be gyermekeinket is a karácsonyi ajándékozásba. Egész kis gyermekkortól készíthetünk velük együtt apró DIY ajándékokat nagyszülőknek, unokatestvéreknek. A gyerekek imádnak alkotni, kézműveskedni. Ezáltal értik meg, hogy adni is öröm. Látni a másik arcán a boldogságot, melegséggel tölti el őket is! Hiszen a karácsony a szeretet ünnepe. Ilyenkor akik szeretik, megajándékozzák egymást. Ne azt szokja meg a gyermek, hogy ő mindig csak kap.. Nagyon jó, amikor ő is összekészítheti egy cipősdobozban a számára már nem fontos vagy kinőtt játékokat, könyveket, melyek egy másik kisgyermeknek nagy örömet jelentenek majd..

 

Az ajándékozás nem verseny

Végül, de nem utolsósorban fontos ezt tisztázni. Ne versenyezzünk a gyermekünk szeretetéért! Ne azért vegyünk neki ilyen vagy olyan ajándékot, hogy minket jobban szeressen! Inkább dugjuk össze a fejünket a többi családtaggal, és még véletlenül se vegyünk 2 ugyanolyan (vagy nagyon hasonló) ajándékot! Megint a csalódás miatt...

Sajnos előfordul, hogy az egymással konfliktusban lévő szülők vagy nagyszülők versenyeznek a gyerek kegyeiért. Ám mindez nagyon káros, hisz nem ő a fontos, hanem hogy a másik felet lepipáljuk! Amikor a gyermek ezt megérti, hatalmas törés keletkezik benne. Megdőlhet a világba vetett hite, szeretteibe vetett bizalma.

Készüljünk tehát önismerettel az ünnepekre, ez is fontos része az adventnek. Próbáljuk meg kizárni a reklámok zaját, és kis családunkra koncentrálni. Fogalmazzuk meg, mik az értékek számunkra, mit szeretnénk a gyermekünknek átadni, milyen csodában hiszünk. Ismerjük meg, nézzük meg a gyermekünket más szemszögből, és legyünk kreatívak.

Szeretetteljes készülődést és várakozást kívánok!

 

Te mi alapján választasz ajándékot karácsonyra a gyermekednek? Mi kerül a fa alá? Adj ötletet a többi szülőnek! - Írd meg kommentben!

 

fotó: pixabay.com

pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://neszorongj.blog.hu/api/trackback/id/tr1913438341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Estevez atya 2017.12.06. 19:17:32

" otthon is a neten lóg. Igyekezzünk ezt ellensúlyozni ..." na ezt megnézném.... a cikkíró ki is próbálta?

Void Bunkoid 2017.12.06. 19:17:46

"Mire vágyik ma egy kamasz gyermek? Írd meg kommentben!"

Fontossági sorrendben:

1. Még több mobilinternet.
2. Még annál is több mobilinternet.
3. Korlátlan mobilinternet.
4. A legleglegújabb hollister póló.
5. A 4-es pontból tíz.
6. A "geci" szó devulgarizálása, és hivatalos közleményekben, tankönyvekben is mondatkezdő frázisként használata.
süti beállítások módosítása