Hatékony szorongásoldás gyermekekkorban

Ne szorongj!

Ne szorongj!

Szorongásoldás tippek gyermekeknek

Hogyan oldjam gyermekem szorongását otthon?

2017. február 03. - KoczokMárta

 kislany_anya_fuben.jpg

Egyre több gyermek szorong, ezért a szorongásoldás gyermekkorban egyre fontosabbá válik. Nem lehet elég korán kezdeni a hatékony szorongásoldó módszerek megtanulását! Egyszerűek, gyorsan elsajátíthatóak, és rendszeresen alkalmazva, bizonyítottan enyhítik gyermekünkben a feszültséget!

 

Honnan tudom, hogy gyermekem szorong?

Van néhány jele a gyermekkori szorongásnak, melyet szinte mindenki ismer:

- Félénk, visszahúzódó, csendes, jó gyerek.

- Sokáig szopizza az ujját, vagy cumizik, utána pedig a körmét rágja, vagy piszkálja.

- Izgul dolgozatírás vagy felelés előtt: izzad a tenyere, leizzad, kipirul, hevesen dobog a szíve, elcsuklik a hangja.

 

Néhány kevésbé ismert tünete a szorongásnak:

- testi tünetek: fejfájás, hasfájás, mellkasi fájdalom, zsibbadás, hányinger, hányás

- dühkitörések: csapkod, kiabál, sír

- aktivitás-szegénység: nincs kedve semmihez

- alvási, evési szokások megváltozása: elalvási nehézség, rémálmok, étvágytalanság vagy túl sok evés

- gondolkodás beszűkülése (egy téma foglalkoztatja), rituálék kialakulása

 

Mikor érdemes elkezdeni a szorongásoldást gyermekkorban?

A szorongásoldást nem lehet elég korán kezdeni!

Már a magzati korban megtapasztalt élmények hatással vannak a gyermek idegrendszerének a fejlődésére. Éppen ezért fontos, hogy a kismamát mennyi stressz éri a várandósság alatt. Az átélt stressz - főként ha fokozott és sokáig tart - hatással van a magzatra is. A stresszhormonok a vérárammal eljutnak hozzá is.

Ebben a korban már hatékony módszer, ha a kismama rendszeresen relaxál, vagy jógázik. Válasszunk személyiségünkhöz illő tevékenységet, hobbit, ami kikapcsol és feltölt. Ez jó hatással lesz a gyermekre is!

Csecsemőkortól észrevétlenül is megtanítjuk gyermekeinknek a hatékony szorongásoldást. Az a szülő vagy nagyszülő, aki a gyermeket ringatja, énekel neki, az önmegnyugtató stratégiákat tanít. A gyermek később szeretni fog énekelni, zenét hallgatni, hintázni, táncolni - melyek megnyugtatják, kikapcsolják és feltöltik majd!

 

Hogyan kezeljük gyermekünk szorongását különböző életkorokban?

Babáknál:

A babamasszázs, a baba-mama ölbéli játékok is mind azt a célt szolgálják, hogy a gyermek ellazuljon, és örömöt éljen át. A hordozókendővel érezheti a szülő közelségét. A testi kontaktus is megnyugtatóan hat a babákra!

 

Kisgyermekeknél

Ha ölbe vesszük, megnyugszik. Ha énekelünk neki, nagyon szereti, újra és újra kéri! Kisgyermekeinknek fontos a velük való foglalkozás, az osztatlan figyelem. A meseolvasás, zenehallgatás és különféle tevékenységek (rajzolás, festés, gyurmázás), mind a szorongásoldást szolgálják gyermekkorban.

 

Nagyobb gyerekeknél

Fontos, hogy csak rájuk figyeljünk. Beszélgetés vagy játék közben ne legyen bekapcsolva a tévé, ne nyomogassuk a telefonunkat! A gyerekek, kamaszok igénylik, hogy foglalkozzunk velük. Fontosak a közös élmények is ebben az életkorban.

 

A rendszeres testmozgás, zenehallgatás és valamilyen hobbi vagy játéktevékenység minden életkorban jótékony hatású.

 

 

Melyek a hatékony szorongásoldó módszerek?

 

A hatékony szorongásoldás gyermekkorban nem olyan bonyolult, mint gondolnánk. Egy sor tevékenység (nem a tévénézésre gondolok!), melyet nap mint nap végzünk, segíti a gyermeket a stresszkezelésben, megnyugvásban:

  • Kézműves tevékenységek: festés, rajzolás, színezés, vágás-ragasztás, kötés, horgolás, gyurmázás, agyagozás, gyöngyfűzés, varrás, faragás

gyerek_kezek_festek.jpg

  • Egyéni tevékenységek: kirakó, építőjáték
  • Társas tevékenységek: kártyajátékok, társasjátékok
  • Testmozgás: rendszeresen, szabad levegőn, sok!
  • Zenehallgatás: ének, zenélés, táncolás 

 

Mely módszereket tanítja pszichológus szakember?

  • Légzéses technikák: lassú légzés, hasi légzés
  • Irányított vizualizáció, imagináció:  a gyermek, relaxált állapotban, a terapeuta által kért képekre gondol. Ez segíti őt a figyelemelterelésben, a figyelem fókuszálásában. Hatékony technika túlzott mértékű szorongás esetén.
  • Progresszív izomrelaxáció: a gyermek izmai fokozatos megfeszítésével és ellazításával jut el egy relaxált, ellazult állapotba.
  • Autogén tréning: 10 éves kortól elsajátítható professzionális módszer. Világszerte alkalmazzák, a legtöbbet kutatott relaxációs módszer, mely gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt hatékony szorongásoldó technika!

 Ha ezeket a módszereket otthon rendszeresen gyakoroljuk, néhány hét után érezhető a hatásuk!

Úgy hatnak az agy működésére, mint a szorongásoldó gyógyszerek,

de nincs mellékhatásuk!

 

Gyermekünk akár szorong, akár nem, érdemes vele rendszeresen végezni a fenti tevékenységeket! A gyermekek minden életkorban igénylik és meghálálják a velük való foglalkozást!

A sok tévé, tablet, mobil és különóra mellett jusson idő a kirándulásokra, társasjátékokra, ölbéli játékokra és beszélgetésekre is! Így lehet gyermekünk nyugodt és kiegyensúlyozott a mindennapokban:

 

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

 

Fotók: pixabay.com

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszorongj.blog.hu/api/trackback/id/tr7512179490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása