Hatékony szorongásoldás gyermekekkorban

Ne szorongj!

Ne szorongj!

Anya, rosszat álmodtam, veled alhatok?

2016. június 17. - KoczokMárta

"A minap elalvás után 20 perccel, zokogva jött ki a fiam, csak annyit mondott, hogy nagyon rosszat álmodott, de nem meri elmondani"- meséli egy 6 éves kisfiú anyukája. "Mondtam neki, ha elmondja, kicsit megkönnyebbül majd, hisz az csak egy rossz álom volt, nem a valóság. Erre nagy nehezen megsúgta, hogy azt álmodta: én (az anyukája), meghaltam. És nagyon szorosan magához ölelt!"

alomfogo_fiu.jpg

Mi állhat a gyermek rossz álmai mögött?

Sok esetben nem derül fény arra, mi okozza a rossz álmokat, máskor pontosan beazonosítható a stresszforrás. Bármi is a kiváltó ok, mindig nyugtassuk meg gyermekünket, hogy ez csupán álom, nem a valóság, és segítsünk neki a visszaalvásban.

Rengeteg minden történik nap mint nap gyermekeinkkel, sok ingert nincs idejük feldolgozni, elmesélni, de azok megmaradnak a tudattalan szinten. Nappal az agyunk gondolatokat képez, éjjel pedig álmokat generál, így működik. Ha visszatérő vagy rémálmok gyötrik gyermekeinket, szeretnénk tudni, mi bántja, mégis sokszor tehetetlennek érezhetjük magunkat.

Ilyenkor úgy tűnik, nem segít

az ölelés, a kedvenc plüss, a szép esti mese,

talán a szülővel való együtt alvás enyhít a szorongáson, segít abban, hogy legalább azon az éjjelen ne térjen vissza a rossz álom.

 

Mit tehetünk szülőként?

  • Engedjük meg, hogy gyermekünk velünk aludjon, ha őt ez nyugtatja meg.
  • Beszélgessünk vele a napi eseményekről, barátokról, élményekről (jó tudni, mi történik vele).
  • Rajzoltassuk le vele a rossz álmait, beszélgessünk róla (milyen volt, hogy nézett ki, mit csinált?), majd írjuk át a történetet (ő találja ki, ne mi adjuk a szájába a szavakat, kérdésekkel segíthetjük).
  • Tegyük nyugodttá az esti lefekvést, legyen minden este ugyanolyan, alakítsunk ki egy esti rutint!
  • Ne nézzen a gyermek lefekvés előtt tévét, interneten mesét, ha az felpörgeti, inkább meséljünk neki, vagy beszéljük át az aznapi eseményeket.
  • Tartsuk számon, gyermekünk mit néz a tévében - előfordulhat, hogy egy rajzfilm van, volt rá nagy érzelmi hatással, mert túlságosan beleélte magát.
  • számítógépes, vagy telefonos játékok is generálhatnak bennük feszültséget, melyet így próbál agyuk levezetni.
  • Fiúgyerekeknél a star wars, pókember, és batman figurákat lehet gyűjteni, de egy bizonyos életkor alatt a filmek megnézése kifejezetten káros, még akkor is, ha vele együtt nézzük, és elmagyarázunk neki dolgokat!
  • A családi eseményeket, történéseket ne tartsuk titokban, röviden és az ő életkoruknak megfelelően próbáljuk őket is beavatni (pl. kistestvér érkezik, haláleset, betegség, baleset, költözés, párkapcsolati problémák, stb.). A titkot a gyermek sejti, érzi, mely szorongást generál, dolgozik benne.
  • Készítsünk együtt "álomfogót", vagy csapdát a rossz álmoknak!
  • Hagyjunk égve egy kis lámpát, ha igényli.

 Ezeken kívül a megelőzés is segíthet. Szülőként talán az egyik legnehezebb feladatunk, hogy gyermekünket megtanítsuk megküzdeni a nehéz helyzetekkel! A legfontosabb, hogy mi mindig elérhetőek legyünk a számára, nyújtsunk biztonságot, és biztosítsuk őket mindig szeretetünkről!

 

Ha tetszett a cikk, és még szeretnél hasonlókat olvasni, akkor lájkold a Ne szorongj! blog facebook oldalát, így biztosan nem maradsz le semmi érdekesről!

Fotó: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://neszorongj.blog.hu/api/trackback/id/tr768818212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása