Hatékony szorongásoldás gyermekekkorban

Ne szorongj!

Ne szorongj!

Dolgozatírás előtt fáj a hasa

Így segíthetsz teljesítményszorongó gyermekednek

2016. január 23. - KoczokMárta

Lili 1. osztályos kislány. Nagyon szeret iskolába járni, jól érzi magát, jól tanul. De dolgozatírás előtt mindig fáj a hasa.

Anyukája kérdezi, mit tehetne, hogyan segítsen neki.

kislany_tanul_a_fuben.jpg 

Még emlékszünk arra, hogy mi is izgultunk dolgozatírás, felelés előtt. Izzadt a tenyerünk, erősen dobogott a szívünk. Ám amikor szülőként nap mint nap látjuk, hogy gyermekünk szenved, azt sokkal nehezebben viseljük, szeretnénk megnyugtatni. De hiába mondogatjuk neki, hogy nem baj, ha nem lesz ötös a dolgozat, ő mégis szorong, fél, és előbb-utóbb testi tüneteket is produkál: hányinger, hányás, hasfájás.

A teljesítményszorongás jellemzői

 Ez a fajta szorongás szinte mindenkire jellemző, ám mértéke egyénenként nagyban különbözhet. Egyesek szinte szárnyakat kapnak egy ilyen szituációban (ún. facilitáló szorongás), míg mások teljesen leblokkolnak (debilizáló szorongás), és megszólalni sem bírnak.

Iskoláskorban szoktunk felfigyelni rá, pedig jelei már korábban is mutatkozhatnak bizonyos teljesítményhelyzetekben.

A teljesítményszorongó gyermek a kudarctól fél, és ehhez kapcsolódóan a szeretet elvesztésétől – írja Ranschburg Jenő (1998).

 

Kikre jellemző általában?

- főleg az elsőszülöttekre

- az egykékre

- lányokra

- akiknek szorongóbbak a szülei

 

Teszteld le teljesítményszorongó-e a gyermeked!

 Válaszolj az alábbi kérdésekre igennel vagy nemmel!

- Gyermekem nagyon fél a kudarctól?

- Sokat aggódik az iskola miatt?

- Reggelente és/vagy az iskolában rosszul érzi magát? (Fáj a feje, hasa)

- Fél, hogy valamilyen kellemetlen helyzetbe kerül az iskolában?

- Mindent kitalál, hogy ne kelljen iskolába mennie?

- Nehezen alszik el, ha másnak dolgozatot írnak vagy felelnek?

- Fél a feleléstől, dolgozatírástól?

- Ideges, amikor iskolába kell mennie?

- Fél, hogy leszidják szülei, ha nem teljesít jól az iskolában?

 Az igen válaszok azt jelzik, hogy érdemes foglalkozni a problémával, mert az kudarcokhoz, és akár testi megbetegedéshez is vezethet.

  

Hogyan segítsek neki?

 Szülőként sok mindent tehetünk, hogy oldjuk gyermekünk szorongását. Az alábbiakban felsorolok néhány ötletet, ha azonban ezek közül egyik sem segít max. 3 hónapon belül, akkor érdemes pszichológus segítségét kérni.

 

1. Próbáljuk meg ellensúlyozni az iskola teljesítmény-központúságát!

Biztosítsunk gyermekünk számára rengeteg időt valódi kikapcsolódásra.

Olyasmire gondolok, ahol nem kell alkalmazkodni, másoknak megfelelni, viselkedni, és nem értékelik egyáltalán a teljesítményt. Ilyen pl. a szabad játék (babázás, legózás, rajzolás, festés, játszóterezés, éneklés, zenélés, táncolás, futkározás), ahol a gyermek teljesen felszabadultan azt csinálhat, amit akar, amit szeret! Vagy a szülővel történő közös élmények (pl. társasjáték, kirándulás, labdázás).

 

2. Ne nézzen sok rajzfilmet! Inkább olvassunk neki!

A látott mese sok olyan szorongáskeltő elemet tartalmaz, mely egyes gyermekek számára feldolgozhatatlanná válik. Napi fél óra mese elég a kikapcsolódáshoz. Fontos lenne inkább számukra az olvasott, fejből mondott, általunk és általuk elképzelt mese, mert az ilyen formában sokkal kevésbé szorongáskeltő.

Egy-egy mesét el is lehet játszani plüssökkel, babákkal, bábokkal. Vagy le lehet rajzolni, festeni. Egyszóval az élményeket fel lehet dolgozni közösen. Ezáltal mi is jobban megláthatjuk, megérthetjük, mi játszódik le benne, és esetleg a közös játék során mi is jobban tudunk segíteni neki.

 

3. Játsszunk iskolásat!

Legyen ő a tanító néni, a babák, plüssök, anya vagy apa pedig a gyerekek. Legyen játék a tanulás, a felelés és a dolgozatírás is. (Mi is jobban teljesítünk egy állásinterjún, ha előtte elpróbáljuk...) Lehet a szerepeket cserélgetni is, ezáltal is csökkenhet a szorongás.

 

4. Tanítsunk meg neki egy relaxációs technikát! 

A legegyszerűbb egy légzőgyakorlat megtanítása. Minden nap kétszer, stresszmentes állapotban gyakoroltassuk a mély légvételt, bent tartani minél tovább, aztán szép lassan kifújni. Ha már egy módszer van a kezében, jusson eszébe akkor is használni, amikor tényleg szüksége van rá!

Hasznos lehet még a progresszív izomrelaxáció, az autogén tréning 10 éves kortól, vagy relaxációs mesék olvasása (a relaxáció alapjairól bővebben itt olvashatsz)

 

5. Legyen nála egy szivacslabda/gumigyűrű, amit összenyomhat.

Könnyebben ellazul az ember, ha előtte megtapasztalja, milyen mikor feszíti az izmait (lásd: progresszív izomrelaxáció módszere). Dolgozatírás előtt elterelheti a figyelmét a szorongásról, és keze sem fog remegni, ha előtte néhányszor jó erősen összeszorít egy szivacslabdát például, aztán elereszti. Ha nincs ilyen tárgyunk, vagy a pedagógus nem engedi a használatát, simán szorítsa ökölbe a kezét – az is nagyon jó lehet!

 

+1 Beszéljük meg a pedagógussal!

Nem kérjük, hogy kivételezzen a gyermekünkkel, de ha ő is megfelelő eszközökkel tudja bátorítani, pl. felelés helyett írásban kér számon, vagy a többieknek feladatot ad, míg a mi gyerekünket kikérdezi – átmenetileg sikerélményhez juttatja a gyermeket, ezáltal nagymértékben csökkenhet szorongása! - ha esetleg a pedagógus nem együttműködő, kérhetjük az iskolapszichológus segítségét is.

 

Kérdésed van? Bizonytalan vagy? Tanácsot kérnél? - Írj nekem a facebook-on privátban!

Ha tetszett a cikk, lájkolhatod a Ne szorongj! blog facebook oldalát, hogy ne maradj le semmi érdekesről!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://neszorongj.blog.hu/api/trackback/id/tr458304392

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása