Hatékony szorongásoldás gyermekekkorban

Ne szorongj!

Ne szorongj!

Hogyan hat a kismama relaxációja a babára?

Próbáld ki!

2015. november 04. - KoczokMárta

Sokan félnek a szüléstől, a fájdalomtól, aggódnak, hogy gyermekük egészséges legyen.

A sok orvosi, és védőnői vizsgálaton kívül azonban MI is tehetünk valamit. Tehetünk azért, hogy szorongásunkat, félelmeinket legyőzzük, testünket és lelkünket, valamint a babánkat a szülésre felkészítsük. Tehetünk azért, hogy gyermekünk érzelmi és intellektuális fejlődése már a magzati korban megfelelő "ingerek" segítségével történhessen.

 Számos lehetőség kínálkozik. El lehet járni kismamajógára, prenatális szakpszichológushoz, szülésfelkészítésre. Létezik relaxáció, masszázs, tánc, és egy sor másféle lehetőség is, hogy a baba és mama kapcsolata, egészsége már a várandósság alatt jó irányba alakuljon. Kutatások támasztják alá, hogy ezek a lehetőségek pozitívan hatnak a baba értelmi, és érzelmi fejlődésére!

Nézzük most meg azt, hogyan befolyásolja a várandósság alatt végzett relaxáció az anya-gyermek kapcsolatot, a baba fejlődését, a mama egészségét, a szülés-születés folyamatát?

 

varandos_no.jpg

A várandósság ideje alatt is fontos, hogy figyeljünk magunkra. A bennünk növekvő gyermek próbára teszi testünket, lelkünket. Jó lenne, ha - félelmek és aggódás nélkül,- ezt az egész történetet természetes folyamatként élnénk meg, és időt szánnánk magunkra, hogy megfigyelhessük, érzékelhessük, mi is történik ilyenkor bennünk.

Egy csoda az, amikor először érezzük magzatunk rúgkapálását, aztán azt, ahogyan reagál a zajokra, érzelmi-hangulati változásainkra, vagy éppen egy számára kényelmetlen testhelyzetre.

Az, hogy Ő egy önálló személyiség, már ekkor tapasztalhatjuk! Neki is van akarata, emlékei, álmodik, és tanul folyamatosan. Így nem vitathatja senki, hogy a relaxáció (is) ilyenkor már "bevésődik". Általa megtanul megnyugodni. Anyaként mi megmutathatjuk neki, milyen ez, és mennyire jó.

A rendszeresen végzett relaxáció hatása a kismamára:

- a stresszel teli szituációk hatékonyabb kezelése

- szorongást okozó gondolatok kiküszöbölésének képessége

- (én)hatékonyság érzése: "Képes vagyok rá!", "Meg tudom csinálni!"

- önbizalom fokozódása

- immunrendszer erősebbé, ellenállóbbá válik

- fájdalomtűrő képesség, a fájdalom megélése megváltozik

- nő a testtudat, tisztábban látjuk testünk működését

- ráérzünk, hogyan szabályozhatjuk (pozitív irányba) szerveink működését

- csökken a vérnyomás, nyugodttá válik a légzés

- könnyebben tud erőt gyűjteni a vajúdás alatt a kontrakciók közötti időszakban

Fink, Urech, Cavelti és Alder amerikai prenatális és újszülött fejlődéssel foglalkozó szakemberek kutatásukkal (2012) kimutatták, hogy a relaxáció pozitívan hatott a kismamák érzelmi állapotára. Kevesebb nőgyógyászati és szülészeti komplikáció lépett fel, ritkábban volt szükség császármetszésre, magasabb volt a babák születési súlya. A szülés utáni komplikációk száma is csökkent. A relaxációk során a magzat szívritmusa és aktivitása is lelassult.

Azt is kimutatták, hogy a veszélyeztetett várandósság alatt kezelt kismamák, és magzatok esélyei is javultak! Megnőtt a gesztációs időszak, ezáltal a babák tovább tudtak méhen belül fejlődni!

 

Hatása a babára:

 - magasabb születési súly,

- kiegyensúlyozottabb újszülött viselkedés,

- születés után biztonságos kötődés az anyához.

Ma már biztosan tudjuk, hogy az, amit az anya átél, hatással van a magzati fejlődésre. Vagyis, ha például az anya a várandósság során folyamatos stressznek van kitéve, akkor a megnövekedett stresszhormon-szint a placentán keresztül eljut a baba agyáig. Jelzi számára, hogy valami nincs rendben. Ilyenkor az ő szívritmusa is fokozódik. Ugyanígy a relaxáció pozitív hatásai (pl. lassabb szívritmus) is megfigyelhetők rajta.

Biztosan állítható tehát, hogy a várandósság alatt nagyon hasznos a relaxáció.

Ha ezt a technikát elsajátítjuk, és rendszeresen alkalmazzuk, segít majd átvészelni a várandósság nehezebb időszakait, a szülést, a gyermekágyas heteket, később pedig kapaszkodóként szolgálhat gyermekünk megnyugtatásához, a kényesebb vagy nehezebb nevelési helyzetek megoldásához.

 

Ha tetszett a cikk, légyszi oszd meg, hogy mások is elolvashassák! köszi!

És lájkold a Ne szorongj! blogot a facebookon is, hogy ne maradj le a fontos információkról, új bejegyzésekről!

Fotó: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://neszorongj.blog.hu/api/trackback/id/tr568022716

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Miért jó a kismamarelax? 2018.04.09. 11:25:15

  A  várandósság idején bennünk zajló hatalmas átalakulás az öröm mellett nehezen feldolgozható érzéseket is magával hoz. A gyakran egymásnak ellentmondó érzelmek természetes velejárói a terhességnek. Mivel Te és csöppséged jóban-rosszban együtt vag...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása